noise on start when cold

Discuss any problems, warranty, repair, or replacement issues you are having with your Vibe & Matrix
dantes
Posts: 12
Joined: Sun Nov 26, 2017 6:45 am

noise on start when cold

Postby dantes » Sun Dec 03, 2017 8:18 am

Just bought a nice looking 2009 vibe to have around for a second vehicle. Only 86000 miles and is in good shape 1.8l engine auto trans. only problem is when I first start it after sitting all night it makes a noise from engine almost like it is out of oil. I installed a new filter and put synthetic oil in it and it still is making the noise. After a few seconds it will go away and then it runs great with no noise all day long. Have heard or read about idler problem . Anybody have any ideas what it might be. :o This is our second vibe loved our first one a 2003 hope this lasts as long .

User avatar
Caretaker
Posts: 1529
Joined: Sun Dec 14, 2003 4:11 am

Re: noise on start when cold

Postby Caretaker » Sun Dec 03, 2017 9:15 am

the bendix gear in your starter is beginning to fail. At the beginning, it will only happen on cold mornings at first startup. Gradually it will happen 3 or 4 times a week, then daily in the winter time. The starter won't leave you stranded; you just have to put up with the hideous screech once the engine is engaged. I can only hope Denso has noticed all these posts on Vibe/Matrix/Corolla/Honda websites and has fixed he problem in their new starters.
Live it up: There will be plenty of time to be old when you die.
** 2009 Vibe: 1.8 liter automatic **
** 2010 Hyundai Elantra Touring **
** 2007 Honda Fit Sport **

dantes
Posts: 12
Joined: Sun Nov 26, 2017 6:45 am

Re: noise on start when cold

Postby dantes » Mon Dec 04, 2017 12:48 pm

thanks that makes me feel a little better. I was worried that something was wrong with the engine :D

dantes
Posts: 12
Joined: Sun Nov 26, 2017 6:45 am

Re: noise on start when cold

Postby dantes » Sat May 19, 2018 8:18 am

well bought a new starter and put it on and that was not the noise. talked to a friend and he said it was the cam guides pumping up at start and I need a heavy weight oil not synthetic.

jolt
Posts: 545
Joined: Sun Mar 02, 2014 2:07 am

Re: noise on start when cold

Postby jolt » Sat May 19, 2018 10:02 am

See post here: viewtopic.php?f=12&t=46348&p=522088#p522088 with attachment and video links.


Return to “Problems & Warranty Issues”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest